Nebojsa Pilipovic Pilo

 

prezentacija slika i

umetnickih dela

 
   
 

savremena umetnost - multimedia art - prezentacija slika - ulje na platnu - slikari iz Beograda, Srbija

dizajn web marketing seo

SEO optimizacija sajta

 

 
 

 

Logo Dizajn Beograd

Logo Dizajn Beograd povoljna cena izrade kvalitetnih logotip resenja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

slikar-pilo-beograd-umetnici

SEO PONUDA

 

 

 

 

 

 

Multimedijalna monografija - kontakt za vise informacija

najbolji slikar i njegova umetnost

pilo art najbolji umetnici

 

 

Nebojsa Pilipovic PILO (multimedia-art CD)

blue fish prodaja slika

BLUE FISH/ ulje na platnu /dim 83 x123 god 2007

exit expert art of pilo slikar

EXIT, detalj slike

kosovo art slikar pilo DUBAI marketing hotel dubai real estate

KOSOVO 2004/ ulje na platnu /dim 80x150 diptih

  
 

Nebojsa Pilipovic Pilo je vise od jedne decenije prisutan u nasoj umetnosti. Poceo je da izlaze samostalno i na zajednickim smotrama gde su njegova dela plenila neobicnim i prepoznatljivim izrazom. On je brzo privukao paznju ljubitelja umetosti i, isto tako, likovne kritike koja je pratila razvojni put kojim se kretao. njegove radove je svrstavala u izbore vecih i znacajnijih likovnih manifestacija pokazujuci time da se radi o stvaraocu koji je svojim vrednosnim domasajem utemeljen u noviju srpsku i jugoslovensku umetnost.

Pilipovic je, poput retko obdarenih, kao slikar sazrevao brzo uspostavljajuci osobenu poetiku koja se u pravom svetlu pokazala u njegovim najnovijim radovima. Vec na pocetku pokazao je znake izrazite individualnosti koja se razlikovala od vazecih trendova u nasoj umetnickoj praksi i, dabome, od pokreta koji su dolazili i brzo nestajali sa likovne scene.

Upornim a predanim trudom Pilipovic je uspeo da ovlada svim ciniocima slike i ucini je slozenom duhovnom tvorevinom. Na fonu odredjene klristicke osnove, plave, crvene, sive ili neke druge vrednosti, svejedno, on razlaze slobodnu kompozicionu shemu preko najveceg dela, redje celog slikanog polja. Nju obicno cini kompaktna masa na prvi pogled ne odvec citljiva niti analogna oblicima iz realnog sveta. Nesto dubljom analizom u zbiru asocijativnih odlicja koja se slobodno i neobavezno razlazu preko podloge, moguce je prepoznati pojedine oblike zasnovane na objektivnoj stvarnosti. U njima se jednim delom iscitavaju deformisane glave, pojedini delovi tela, neki ostaci zgrda, elementi nalik prozorima ali i sasvim nedefinisani simboli, apstraktni poput krugova kocki, cik-cak linija, spirala, kracih ili duzihpoteza, manjih ili vecih geometrizovanih tela ne odvec precizno i jasno naslikanih, utopljenih u zgusnutu, naizgled bezlicnu strukturu. Ceo taj svet efektnoje istaknut na osnovnoj bojenoj podlozi sa kojom cini jedinstven vizuelni sklad.

Pilipoviceva dela odaju utisak izvesne lezernosti kada je u pitanju slikarski postupak kojim se koristi. Naizgled, neobavezno deluje njegova skoro beskonacna igra znacima koje spontano prenosi u svet slike. Ispod tog, prividno kosmarnog skupa razlicitih vizuelnih informacija, krije se zapravo, promisljen sistem likovnog govora, ubedljivog sa stvaralackog stanovista.

Nebojsa Pilipovic je ostao dosledan osobenom shvatanju slike, ostao je privrzen poetici koju je na pocetku usvojio, na svoj nacin bogatio i sirio njene izrazajne mogucnosti. Ona se ispoljila kroz raspevanu formu koja odaje viziju vlastitog dozivljaja sveta zasnovanog na osmisljenom jezickom kazivanju koji Pilipovica stavla u red zapazenih stvaraoca nase novije umetnosti.

Zdravko Vucinic

istoricar umetnosti, direktor galerije "Kosancicev Venac"

septembar 1995

U ovom delu sajta su predstavljeni umetnici i autori sa kojima saradjujemo, ili im posvecujemo prostor zato sto nas njihova kreativnost izuzetno inspirise. Prvi u nizu je slikar iz Beograda Nebojsa Pilipovic Pilo. Tu je i kontakt na koji mozete dobiti sve informacije o prodaji slika.

 

Pišući o minnimal-artu, Jerko Denegri je zaključio da "kao stil jednog vremena, konkretno šezdesetih godina, nema po svemu sudeći izgleda da se javi u formama kakve je već afirmisao, no gleda li se kao stav po kojem se umetnost uvek iznova bori za autonomiju sopstvenog jezika, istorijski udeo minnimal-arta neće biti mimoiđen. Štaviše, to je stav koji će se uvek učiniti potrebnim kada se sama umetnost zasiti svojih raznih preterivanja i kada se još jednom zaželi jasnoće!" Tekst napisan i objavljen u novosadskim Poljima u januaru 1991. godine, danas zvuči proročki. Jer, u aktuelnom trenutku minimalizam je postao jedna od značajnih tendencija u umetnosti u nas. Prvo je zahvatio područje skulpture, u kojoj se ponajpre sreću i spajaju racionalistička i subjektivistička načela. To je pospešilo stvaranje (neo)konstruktivističkog iskaza koji je savremeni umetnik suprotstavio prevlađujućem načelu destrukcije (od ekonomske i moralne do fizičke, ratne destrukcije) u društvu koje je preživljavalo presudne promene. Čvrstina i čistota takvog stava (najvidljivija kod grupe vajara mlade generacije kao što su Petrović, Krgović, Apostolović, Joksimović, Pantelić, Škulec, Rakić, Jelenković, Mirjana Đorđević, I. Ilić) potvrđivana je fasadnim manifestacijama jednostavnih, čistih, precizno definisanih plastičkih rešenja u kojima oblik poseduje superiornu imanenciju i primarnost. U slikarstvu se minimalizam začeo u krugu grupe slikara (Pilipović, Dimitrijević, Naskovski) koji se, pozivajući se na duhovni primer mondrijanovskog koncepta slike, približavaju nekim temeljnim postavkama modernizma...

 

odlican tekst o minnimal-artu na :http://www.rastko.org.yu/likovne/xx_vek/sava_stepanov.html

Web sajt na kome ce se slikar detaljno predstaviti je u pripremi.

 
   
arts of this site or data connected with this site by any means whatsoever is not permitted without the specific and prior written permission of Total Dizajn.